Ολυμπιακοί αγώνες, με ή χωρίς τη Βούλα

Στις επόμενες παραγράφους δε θα μιλήσουμε για τις ατάκες της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου, οι οποίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας σήμερα. Θα αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας (αλλά και τον δικό σας που μας διαβάζετε) για να αναφερθούμε στα «ολυμπιακά ιδεώδη» που η αθλήτρια όπως δήλωσε στην απολογία της (περί αυτού πρόκειται) υπηρετεί. Προφανώς και η αθλήτρια για να συμμετέχει στο πανηγύρι και να είναι αυτό το όνειρό της δεν έχει ιδέα για το τι παίζεται από πίσω. Πίσω λοιπόν από την εκπροσώπηση της Ελλάδας και τη σημαία που περήφανα κατά τα άλλα κουνάει η Βούλα Παπαχρήστου, κρύβονται πράγματα που όλοι τα γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι μιλούν γι αυτά. Μπροστά στην «εθνική περηφάνια» των μεταλλίων και την απόλαυση του υπερθεάματος, όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Όλοι αποδέχονται το κατάντημα των Ολυμπιακών Αγώνων («δε βαριέσαι, έτσι είναι ο αθλητισμός»), βγαίνοντας σήμερα να μιλήσουν για την στέρηση της χαράς του κοριτσιού να παραστεί εκεί. Από κοντά και οι εθνικοπατριώτες, σε έναν στείρο αντιαριστερισμό στερεοτυπικού χαρακτήρα, εθελοτυφλώντας μπροστά στο δάσος, αναδεικνύοντας μέσα στον μικρόκοσμο της συμμετοχής, την πλάνη τους.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του σήμερα είναι μια πλήρης αποτυχία για τον αθλητισμό. Η εμπορευματοποίησή τους καταδεικνύει την υποταγή του πνεύματος άμιλλας σε αυτό του αθέμιτου ανταγωνισμού, της ηθικότητας στα σκάνδαλα και τη διαφθορά μέσω των στημένων επιτροπών και αγώνων… Την εξάρτηση της διοργάνωσης από τους σπόνσορες εκατομμυριών, την εξάρτηση των αθλητών από αναβολικά, απαγορευμένες ουσίες, ψυχότροπα κλπ και τη μετατροπή τους σε ανθρώπινα τέρατα που λίγο τρέχουν και πηδάνε για τη συμμετοχή, αλλά πολύ περισσότερο για την καταξίωση, που σημαίνει χρήματα, δόξα, γκλαμουριά. Και πίσω από τη βιτρίνα με τα φώτα και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η αστυνομοκρταία, η κρατική βία και καταστολή, τα μεροκάματα πείνας των εργατών, ο οικολογικός βιασμός

Για αυτά τα «ιδεώδη» υπερασπίζεστε τους αθλητές, μιλάτε για όνειρα και την αποστολή τους και έχετε φάει τα λύσσακά σας μέσα στην κοντόφθαλμη αντιαριστερή σας λογική, που σας επιβάλλει να χώνεστε ακόμα και εκεί που δεν σας αφορά; Μιλήστε στον κόσμο για την έκπτωση των αξιών και του πνεύματος των Αγώνων και κάντε αυτό σημαία, μαζί με την πλήρη αποστροφή προς τους Αγώνες. Όμως δεν είναι ένα θέμα που «πουλάει» γιατί δεν απευθύνεται στη νοημοσύνη του μέσου αστού, που τον ταϊζετε πολιτικό καθωσπρεπισμό χρόνια. Θέλετε τους αθλητές σαν την Βούλα Παπαχρήστου, πιόνια των επιτροπών, θέλετε αθλητές – μαριονέτες και προϊόντα των εταιρειών διαφήμισης, θέλετε τον αθλητισμό εμπορικό υποκείμενο. «Το όραμά μας είναι κοινό με το όραμα των αθλητών», μας γνωστοποιούσε το 2004 με τεράστια, πολλαπλώς και συνεχώς προβαλλόμενη διαφήμισή της η χορηγός Jet Oil. Α, μην ξεχάσω. Σήμερα κάποιος Εθνικιστής βλάξ έγραψε: «Έκλεψαν από τη Βούλα τα όνειρά της, όπως κλέβουν και τα δικά μας τόσο καιρό»… Ναι, μιλάμε για τα ίδια ακριβώς όνειρα με τον μέσο Έλληνα… Δόξα, εκατομμύρια ευρώ και μια παχηλή σύνταξη!

Να το θυμάστε: η γαλανόλευκη, όσο περήφανα και να κυματίζει, πολλές φορές δεν κρύβει την κατάντια μας. Μας ξεγυμνώνει ακόμα περισσότερο σαν λαό γιατί χρησιμοποιείται βιαίως για να καλύψει την παρακμή των ημερών.

*το κείμενο απέστειλε συναγωνιστής και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους

Advertisements