Ενεργειακή αυτονομία – Άνοιγμα σε νέους ορίζοντες

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα και διαχρονικά προβλήματα όλων των κρατών, είναι η ενεργειακή αυτονομία. Η εξασφάλισή της παρέχει τεράστιο πλεονέκτημα, σε πολλά επίπεδα:

  • Μειώνεται ή εκμηδενίζεται η απεξάρτηση του κράτους.
  • Εξασφαλίζονται χρήματα που μπορούν να διοχετευθούν σε άλλους τομείς.
  • Αναβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο.
  • Αναβαθμίζεται η στρατηγική αξία του κράτους.

Παρατηρούμε, ότι όλα τα σοβαρά κράτη που έχουν σημαντικούς ενεργειακούς πόρους, έχουν κι όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου οι μεγάλες δυνάμεις έχουν επέμβει σε μικρότερα κράτη πλούσια σε μεταλλεύματα και ορυκτά, τα οποία τα εκμεταλλεύονται με πενιχρά έως μηδαμινά ανταλλάγματα (βλ. Νιγηρία).

Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι όποιος ελέγχει τις πηγές ενέργειας, μπορεί να ελέγξει ολόκληρα κράτη. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία σχεδιάζουν ολόκληρη την στρατηγική τους πάνω στον τομέα της ενέργειας και προσπαθούν να ελέγξουν περιοχές ή κράτη τεράστιου ενεργειακού ενδιαφέροντος. Η Κίνα επενδύει δισεκατομμύρια για υποδομές σε Αφρικανικές χώρες, η Ρωσία ήδη αποτελεί τον μεγαλύτερο τροφοδότη της Ευρώπης και κάνει κινήσεις για να εδραιωθεί στη Μ. Ανατολή (βλ. Συρία), ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των ενεργειακών οδών και να τον επεκτείνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά άλλες ενεργειακές πηγές, ώστε να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, η οποία καλύπτει το 50% των αναγκών της. Όπως έχω πει σε άλλο κείμενό μου, το παλαιό δόγμα της κατάκτησης ολόκληρων κρατών δεν εφαρμόζεται πια. Οι μεγάλες δυνάμεις εστιάζουν σε κράτη – κλειδιά.

Μπορείτε να σκεφτείτε την εξουσία που θα διέθετε ένα κράτος, αν μπορούσε να ελέγξει τις ενεργειακές ανάγκες των υπόλοιπων κρατών; Θα ήταν απεριόριστη, χωρίς καν να χρειαστεί να την επιβάλλει με στρατιωτικά μέσα.

Αν το Αιγαίο δεν είχε επιβεβαιωμένες ποσότητες ορυκτού πλούτου, η Τουρκία δεν θα κήρυττε casus belli, δεν θα έκανε καμία παραβίαση και γενικώς δεν θα αμφισβητούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος της μακροχρόνιας διένεξης Ελλάδος – Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για υψίστης σημασίας ζήτημα, για όλα τα κράτη, σε βαθμό που η ενεργειακή αυτονομία είναι συνυφασμένη με την εθνική ανεξαρτησία.

Φυσικά, η Πατρίδα μας δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ανάλογη στρατηγική με τις ΗΠΑ ή την Ρωσία γιατί δεν είναι υπερδύναμη. Αυτό που πρέπει να απασχολεί ένα κράτος όπως την Ελλάδα, είναι η ενεργειακή της αυτονομία κι όχι βέβαια ο έλεγχος των ενεργειακών οδών.

Σ’ αυτό λοιπόν θα επικεντρωθώ:

Η Ελλάδα διαθέτει στο υπέδαφός της τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων και ορυκτού πλούτου, μεταλλεύματα και πολύτιμα γεωθερμικά πεδία, τα οποία αν αξιοποιηθούν θα προσέδιδαν στην Ελλάδα ρόλο περιφερειακής δύναμης, πολύ ισχυρότερης από αυτή που κατέχει σήμερα η Τουρκία. Όμως, επειδή αυτό το ζήτημα έχει συζητηθεί από πολλούς έμπειρους επιστήμονες και διεθνολόγους, θα ήταν περιττό και μάταιο να ασχοληθώ περαιτέρω.

Αυτό με το οποίο θα ασχοληθώ, είναι η επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο.

Η Ελλάδα διαθέτει μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, τον Ήλιο. Παρ’ όλα αυτά, αν και πρόκειται για την χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, δεν την έχει αξιοποιήσει στο έπακρο. Και δεν αναφέρομαι στην απλή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά στη γενικότερη ανάπτυξη αυτού τομέα σε όλα τα επίπεδα. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πρωτοπόρος σε τεχνογνωσία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή της αυτάρκεια, υποκαθιστώντας ορυκτά και μεταλλεύματα που εισάγουμε με τεράστιο οικονομικό και στρατηγικό κόστος. Ο τομέας ηλιακής ενέργειας μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε βιομηχανικό, εξαγωγικό, οικονομικό, γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο.

Η τεχνολογική πρόοδος προσφέρει πολλές δυνατότητες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως φίλος της τεχνολογίας, θεωρώ ότι το κράτος μας πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη αυτού του πολλά υποσχόμενου τομέα. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται τετριμμένα, επειδή διάφοροι γραφικοί τα επαναλαμβάνουν συχνά – πυκνά με ένα οικολογικό περιτύλιγμα (πυροτεχνήματα), το οποίο σε γενικές γραμμές δεν με βρίσκει αντίθετο, αλλά προτιμώ ένα σοβαρό πρόγραμμα με σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό που θα καλύπτει όλα τα θέματα ρεαλισμό και προσηλωμένο στα εθνικά μας συμφέροντα. Η ηλιακή ενέργεια είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Έχω ακούσει πρόταση ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει αυτοκινητοβιομηχανία (λένε ότι είχαμε την Πόνυ) κ.λπ. Όλα αυτά είναι πυροτεχνήματα, δηλαδή αναλώσιμες μπούρδες για ψυχαγωγία. Η αυτοκινητοβιομηχανία μάς ρίχνει στο διεθνή ανταγωνισμό με κράτη που διαθέτουν τεράστια τεχνογνωσία και διεθνές κύρος, ενώ επίσης είναι ένας τομέας που ήδη περνάει κρίση (υπερ-εργοστάσια κλείνουν ή συγχωνεύονται) , συνεπώς είναι λάθος ένα κράτος όπως η Ελλάδα να προσπαθήσει να αποκτήσει βαριά βιομηχανία κατασκευάζοντας αυτοκίνητα. Μπορεί να αποκτήσει βαριά βιομηχανία σε ένα καινούργιο τομέα, τον οποίο μπορεί να τον εκμεταλλευτεί λόγω του γεωγραφικού πλεονεκτήματός της, να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία και να αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές της: Την ηλιακή ενέργεια. Το γεωγραφικό πλεονέκτημα διαδραματίζει τεράστιο ρόλο. Αναλογιστείτε το γεγονός, ότι η Ελλάδα παραμένει πρώτη ναυτιλιακή χώρα, ακόμη κι εν μέσω κρίσης. Σε τι οφείλεται, αν όχι στο γεωγραφικό της πλεονέκτημα;

Είναι καιρός να εμπιστευθούμε την γεωγραφική υπεροχή της Πατρίδας μας και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητές της.

Πηγή: Δίκτυο Ιδεών & Αναλύσεων

Advertisements