Σχετικά με τις εκλογές της 17ης Ιούνη

Αναγνώστη και αναγνώστρια,

η Κυριακή σε προσμένει να κάνεις ως νομοταγής αστός το καθήκον σου. Η μέγιστη αποθέωση της δημιοκρατίας απέχει μόλις λίγo από την τελική της πραγμάτωση. Άνθρωποι – αριθμοί, κόμματα και πολιτικοί – γραβατοφορεμένοι υποκριτές, ένα αλισβερίσι που στη χώρα μας κρατά χρόνια. Μια σχέση εξοργιστικά απεχθής, σε φόντο κρατισμού και πολιτικού πολιτισμού. Οι δολοπλόκοι πολιτικοί πάσης απόχρωσης, ονειρεύονται το μέλλον των κομμάτων τους πολύ περισσότερο απ’ ότι το δικό σου, δε συμφωνείς; Το σχήμα «ο εαυτός μου – η ενδοκομματική κλίκα μου – το κομματικό μου μαντρί – οι στενοί ψηφοφόροι μου – οι υποστηρικτές μου γενικά – η χώρα μου (με όσον χρόνο περισσέψει για εκείνην) είναι αυτό που μαρτυρά πασιφανώς προθέσεις και επιδιώξεις για τον κάθε πολιτικό. Αμφιβάλλεις μήπως; Πιστεύεις πως υπάρχει πολιτικός σχηματισμός που δε λειτουργεί έτσι; Μάλλον αφελής είσαι ή κομματάνθρωπος.

Η εύκολη λύση είναι η φυγή. Και η φυγή είναι η επιλογή αυτών των κάποιων που δήθεν θα σε αναστήσουν, που θα σου πουλήσουν «ωραιάδα» και «όραμα», που θα απευθυνθούν πρώτοι στο χαμηλότερο της νοημοσύνης σου. Που θα έρθουν να σε πιάσουν από εκεί που θέλεις, μα θα είναι για λίγο, πίστεψέ μας. Ακόμα αμφιβάλλεις; Είναι λογικό. Τόση προπαγάνδα, τόσες στημένες υποσχέσεις, τόσο σάλιο, τόσο μελάνι, τόσα χρήματα στα μούτρα σου καθημερινά. Μα φταις και εσύ. Αναρωτήθηκες ότι όλα τα χρήματα που χρειάστηκαν τα κόμματα και οι υποψήφιοί τους ξεχωριστά για τις ανάγκες τους θα μπορούσαν να είχαν λύσει πολλά προβλήματα, δίνοντας ζωή σε κόσμο που είναι απελπισμένος; Σου πέρασε από το μυαλό ότι η υποκρισία δεν γνωρίζει πολιτικά σύνορα αλλά είναι κοινό χαρακτηριστικό κάθε κομματικής απόχρωσης; Από την άκρα αριστερά, μέχρι την άκρα δεξιά, οι δήθεν «αντισυστημικοί» αβαντάρουν το σύστημα, βάζοντας όχι λιθαράκια, αλλά κοτρώνες στην εξουσιαστική μηχανή που σε σκοτώνει καθημερινά. Από τους «αναρχικούς» του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, ως τους «Εθνικιστές» της Χρυσής Αυγής, οι ψηφοφόροι που δέχονται να συμμετάσχουν στην εκλογική πανήγυρη, κρίνοντας μάλιστα όσους αντιστέκονται στην κομματική σαπίλα, ας κατανοήσουν καλά το τι υπογράφουν οι επίδοξοι σωτήρες τους πριν μπουν στον εκλογικό βίο και ας μη μας κάνουν άλλο μαθήματα αντιδημοκράτη. Ας παραδεχτούν ότι ο συστημικός συρφερτός είναι όλοι, παρά τη στάχτη στα μάτια από τις κομματικές κοκορομαχίες και την «πόλωση».

Απευθυνόμαστε στην αξιοπρέπεια και στο ενσυνείδητο της πολιτικής σου σκέψης. Αν δε δεχτείς να ρίξεις ένα ακόμα κωλόχαρτο στην κάλπη, και το κάνεις συνειδητά, έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την δική σου απελευθέρωση. Κοιτάς το κράτος στα μάτια, αφουγκράζεσαι τις πραγματικές ισορροπίες, τον πόλεμο πολιτικού και πολίτη, την διαφορά μεταξύ εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου. Έχεις κρατήσει μια υπεύθυνη πολιτική στάση – και ας μη τη δείχνεις, και ας μη φαίνεται πουθενά – καταδίκης του διεφθαρμένου συστήματος και των διεφθαρμένων μικρόκοσμών του. Που δε δίνουν σε εσένα καμιά δυνατότητα να ελέγξεις και να επηρεάσεις τίποτε. Που καταληστεύουν τις ζωές μας και «καβατζώνουν» τις ζωές τους.

Η αυριανή μέρα για εμάς είναι μια ακόμα Κυριακή όπως οι άλλες. Μα είναι σημαντική, γιατί μπροστά στη μικροαστική λογική των ψηφοφόρων, εμείς οι λίγοι, γινόμαστε ακόμα περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι. Γίνε ένας από εμάς, πριν σε προδώσουν αυτοί στους οποίους βρήκες στήριγμα. Κάνε πράξη τη συνειδητή αντίσταση και ας είναι αύριο η πρώτη φορά. Θα έχεις κάνει ένα αποφασιστικό βήμα.

Αυτόνομοι Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Advertisements